×

Antwerpen brengt eeuwenoude mosseltraditie opnieuw tot leven

Thursday July 03, 2025
Back to overview
Share this article
Onder een stralende zon en op het heetste moment van de dag vierde Antwerpen vandaag de feestelijke opening van het mosselseizoen. Op initiatief van visgroothandel Alfa Fish werd het historische stapelrecht opnieuw tot leven gewekt. De allereerste mosselen van het seizoen arriveerden symbolisch per Waterbus aan het Steenplein, waar ze feestelijk verwelkomd werden door pers, publiek en prominenten.
 
Het Antwerpse schepencollege – met onder andere Koen Kennis, Nabilla Ait Daoud, Johan Klaps, Ken Casier, en Nathalie Van Baren – nam actief deel aan het evenement. Na een korte overtocht per watertaxi vanuit Sint-Anna stapten ze aan boord van de Waterbus die de eerste lading mosselen aanvoerde. Nadien knipten ze plechtig het lint door en mochten ze samen met het publiek proeven van de eerste Zeeuwse mosselen, bereid door Alfa Fish. “Het is fantastisch dat we deze traditie kunnen koppelen aan een culinair topproduct,” aldus Steven Timmermans, zaakvoerder van Alfa Fish. “De mosselen zijn dit jaar van uitzonderlijke kwaliteit: mooie sortering, hoog visgewicht en sublieme smaak. We zijn trots dat we ze via onze eigen groothandel dagelijks kraakvers kunnen aanleveren, rechtstreeks uit de jute zak.”
 
Zomers en ontspannen
De sfeer op het Steenplein was zomers en ontspannen. Bezoekers konden gratis proeven van de mosselen, bereid volgens een klassiek recept. Ook heel wat food influencers tekenden present en deelden hun ervaring live op sociale media. Het evenement bracht letterlijk en figuurlijk traditie tot leven en werd een geslaagde ode aan de Belgische eetcultuur. “De warmte hield niemand tegen – het was een topeditie,” besluit Timmermans. “We hopen hiermee niet alleen de start van het mosselseizoen te vieren, maar ook onze Belgische horeca, marktkramers en viswinkels een extra duwtje in de rug te geven.”