×

'We kozen voor Van Abeelen wegens hun flexibiliteit en capaciteit'

Thursday June 19, 2025
Back to overview
Share this article
Quick Frozen B.V. op Urk verwerkt dagelijks duizenden kilo’s vis, variërend van filets van 60 à 80 gram tot hele vissen met een gewicht oplopend tot acht kilo. Het vriesproces vraagt zodoende een hoge mate van flexibiliteit, zonder dat ingeboet mag worden op de capaciteit. “We kwamen met Quick Frozen aan tafel om te praten over nieuwe platenvriezers, maar uiteindelijk hebben we hier een volledig na-vriesproces inclusief warmteterugwinning gerealiseerd. Juist omdat wij qua maatwerk een stuk verdergaan dan veel van onze concullega’s”, weet Jeroen Hannink, Head of Sales bij Van Abeelen Food Processing Technology.

Die stelling wordt bevestigd door André van der Reest, oprichter-eigenaar van Quick Frozen. “Ik vroeg een offerte aan omdat de glaceerlijn vernieuwd moest worden. Op basis van de offerte zijn we om de tafel gaan zitten en zijn er meer opties bijgekomen”, zegt Van der Reest. Hannink knikt. “Het project heeft zich uitgebreid naar een complete set vriezers met bijbehorende koelinstallatie, bestaande uit drie na-vriezers, vier platenvriezers, een geoptimaliseerd glaceerproces, en een CO2 pomp-koudeinstallatie met warmteterugwinningsunit. De navriezers zijn volledig op maat gemaakt voor Quick Frozen.”

Maatwerk was volgens Van der Reest ook een vereiste met het oog op de gevraagde flexibiliteit. “We verwerken een variëteit aan vissen, van hele zalmen van zes tot zeven kilo, maar ook filets van 60 gram en dan weer kabeljauwfilets van twee kilo. Voor elk product geldt, je wilt het zo snel mogelijk hard hebben. Daarbij wilden we natuurlijk ook een automatiseringsslag maken en de capaciteit verder verhogen.”

Nieuwe installaties in bestaand proces
Het gewenste totaalplaatje leidde tot een ‘custom made oplossing’, benadrukt Hannink. “Veel leveranciers hebben vooral standaardoplossingen. We bespreken de wens van de klant, bekijken het proces, beoordelen de beschikbare ruimte en maken daarvoor een maatwerk vriezer voor de klant, zodat de klant in de beschikbare ruimte de maximale capaciteit kan verwerken.” Van Abeelen heeft drie navriezers (Impingement Freezer Tunnels) geïnstalleerd. Die draaien op een koude capaciteit van 30 kW en staan achter de reguliere vriezers, wat betekent dat je dus nieuwe installaties plaatst in een bestaand proces. We hebben het interne transport wat verbeterd en ervoor gezorgd dat het natraject wat rustiger verloopt. Dat was een nadrukkelijke wens”, zegt hij.

Hannink geeft aan dat het project bij Quick Frozen ook ‘zeer leerzaam was’. “We doen al heel veel in de vleesindustrie, maar de navriezers voor de vissector zijn relatief nieuw voor ons. Quick Frozen glaceert de vissen, wat betekent dat er veel los vocht mee de tunnelvriezer ingaat. Dat zorgde voor extra sneeuw en ijsvorming op de band. Zodoende hebben we een speciale borstel erbij opgezet, waardoor de band continu vrij blijft van sneeuw en ijs. Hiermee blijft de luchtstroomsnelheid en d  luchttemperatuur van -32˚C gegarandeerd goed. De transportbanden hebben een zekere breedte, waardoor elke grootte vis erop verwerkt kan worden zonder aanpassingen.” Van der Reest vult aan: “De operator kan de vriezer heel precies voorprogrammeren. Je vult in hoe groot, dik en zwaar een product is en of het om verse of voorgevroren vis gaat. Op basis daarvan loopt de vis met de juiste snelheid door de drie tunnelvriezers.”

Alles kriskras door elkaar
Quick Frozen verwerkt op de vrieslijn, zoals Van der Reest het zelf noemt, ‘alles kriskras door elkaar’. “Flexibiliteit, flexibiliteit en nog eens flexibiliteit”, lacht hij. “De ene keer draaien we 300 tot 400 kilo zalmmoten per uur, vervolgens 600 kilo scholfilet en dan weer 1.100 tot 1.200 zalmfilet. Achter elkaar. Onze afnemers eisen Premium IQF (Individually Quick Frozen). Oftewel snel ingevroren stuksproducten. Wij vriezen naar 10% in boxdozen (bulk). Zodra producten dan worden afgeroepen door een klant, dan moeten ze soms nog bijgeglaceerd worden naar 25 procent worden. Daarin voorziet deze lijnvriezer ook.”

Lees HIER de volledige coverstory over Van Abeleen Food Processing Technology in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish&Co.