'Onze Widespan-complexen ideaal voor wie tijdelijk wil opschalen'

Maandag 08 december 2025
Dawsongroup Benelux levert verplaatsbare koel- en vriescellen, shockvriezers, tempereercellen, koeltrailers en gekoppelde cellen aan slachthuizen en verwerkers van vlees- en visproducten. De oplossingen die het Rotterdamse bedrijf aandraagt, sluiten aan bij wat de sector nodig heeft. “Onze Widespan-complexen zijn ideaal voor bedrijven die tijdelijk willen opschalen of extra koel- en vriesruimte nodig hebben. Deze modulaire units kunnen op de parkeerplaats of vrije ruimte bij het bedrijf worden neergezet. Handig en effectief”, stelt Strategic Business Manager Rick Heijnen.
Dawsongroup is al bijna negentig jaar actief in de sector. Aanvankelijk met trucks en trailers. Later zijn daar mobiele TCS-units bijgekomen. Vanuit de groei wereldwijd werd in 1993 óók gekozen voor een eigen divisie in Ridderkerk en Hamme (België), waarvandaan de gehele Benelux wordt bediend. “Onze focus op koelen, vriezen en tempereren heeft door de jaren heen een evolutie doorgemaakt. Onze koel- en vriescellen, shockvriezers, trailers en tempereercellen zijn van de allerhoogste kwaliteit. Daarmee onderscheiden wij ons van andere aanbieders. Onze units voldoen aan alle IFS-certificeringen en keurmerken. Er zijn ook geen andere leveranciers te vinden die zulke hoogwaardige cellen kunnen bouwen als wij. Dat is ook de reden dat wij eveneens onze units leveren aan de farmaceutische industrie en highcare foodproducenten”, weet Heijnen.
“Dawsongroup was altijd een familiebedrijf, maar is anderhalf jaar geleden overgenomen door een Private Equity, waardoor er meer investeringen gedaan kunnen worden richting de toekomst. Een goed voorbeeld is het uitbreiden van onze dienstverlenging richting de Verenigde Staten, waar we inmiddels al enkele grote voedingsmiddelenfabrikanten als klant hebben, die premium koel- en vriesinstallaties wensten om te kunnen opschalen.”
Flexibele oplossingen
De oplossingen van Dawsongroup zijn ideaal voor voedingsmiddelenfabrikanten die (tijdelijk) willen opschalen en daarvoor extra koel- of vriesruimte nodig hebben. “Onze focus ligt op het bieden van flexibele oplossingen binnen de geconditioneerde supply-chain”, verduidelijkt Heijnen. In het verlengde van de koel- en vriescellen, shockvriezers en trailers lanceert Dawsongroup nu zogeheten Widespan-complexen. “Onze Widespan-complexen zijn losse units die we aan elkaar kunnen koppelen en die als één geheel op de vrije ruimte bij de fabriek neergezet kunnen worden. Omdat het om units gaat die weggetild kunnen worden, is een vergunning doorgaans ook niet nodig”, legt hij uit.
“Wij spelen als heuse vakspecialisten kort op de bal, en weten precies hoe een productieproces loopt - van uitsnijden tot invriezen, zowel voorverpakte producten als karkassen”, zegt Heijnen. “Het type unit adviseren we altijd aan de hand van de wensen van de klant.” Hij verduidelijkt: “Een Widespan is een opstelling van meerdere gekoppelde bewaarcellen. De Widespan kan wel weer in verbinding staan met een shockvriezer of de productieruimte van onze klant, bijvoorbeeld met een zijdeurtje, zodat je de productieflow volledig intact houdt. Dat biedt klanten veel perspectief, want zij hoeven niet direct te beslissen of zij een vaste vries- of koelcel bij hun pand willen realiseren. Ook zijn ze dan niet meer afhankelijk van een extern vrieshuis op soms wel anderhalf of twee uur rijden van de eigen productielocatie. Los van de handling, logistiek en bijbehorende kosten, heb je in Nederland en Vlaanderen ook nog eens te maken met het feit dat de capaciteit van veel vrieshuizen in Nederland en België nagenoeg vol zit en veel DC’s niet zijn ingericht op gekoelde of bevroren producten uit de bakkerij-, vlees- of visindustrie.”
Extra puzzelstukje
Vanuit de dagelijkse praktijk en de sinds 1993 opgebouwde expertise, weet Dawsongroup dat veel voedingsmiddelenfabrikanten in Nederland en Vlaanderen een grote mate van flexibiliteit wensen. Ook omdat het opschalen van de productie of het verhandelen van vers vlees (in eerste instantie) tijdelijk van aard kan zijn. “Als je een contract met een retailer sluit voor paar jaar productie, dan wil je geen gigantische investering hoeven te doen en dus flexibel kunnen op- en afschalen. Onze Widespan-units zijn op dat vlak ideaal, want je krijgt er ineens veel tijdelijke geconditioneerde opslag bij voor je grondstoffen en eindproducten. De units zijn modulair, dus je kunt alle kanten op. Voor het invriezen of koelen van tien, vijftig maar ook voor bijvoorbeeld 300 pallets”, vertelt Heijnen. “En als het tijdelijke contract vervolgens door een grote retailer of klant wordt omgezet in een permanente gunning, dan kan er alsnog worden gekozen voor de bouw van een vrieshal of koelcel aan de fabriek. Je kunt als producent dus mooi naar die grote investering toewerken in plaats van fors investeren vooraf, met alle onzekerheid van dien. Met onze modulaire Widespan-boxen bieden we wéér een extra puzzelstukje voor foodbedrijven die willen opschalen. Dawsongroup biedt daarnaast een machine learning tool op de koelinstallaties, met een nauwkeurige online mapping van de units, waardoor we in staat zijn om storingen te voorkomen, en daarmee een nog lagere downtime en dus hogere bedrijfszekerheid.”
“Wij willen dat onze klanten een optimale productie kunnen blijven draaien. De hoge kwaliteit van onze units geeft voor producenten de doorslag om voor ons te kiezen”, weet Heijnen. “In vrijwel alle gevallen willen producten kunnen doordraaien en volledig volgens de normen et cetera. Er zijn klanten die hebben gekozen voor een volledig food safe Widespan-complex, met de zwaarste shockvriezer waarmee in no-time tot 300 pallets verwerkt kunnen worden. Hier is een tempereerunit aan gekoppeld om vlees snel weer te ontdooien voor verdere verwerken. Op hoogkwalitatieve wijze en volgens de strenge eisen van de NVWA.”
Heijen zegt tot slot: “Wij zijn bij Dawsongroup in staat gebleken om een unit te ontwikkelen die gebruikt kan worden als shockvriezer én als tempereercel. Dus van +3 naar -20 graden, maar ook andersom. Die flexibiliteit wordt zeer op prijs gesteld bij producenten in de vleesverwerkende industrie, maar ook bedrijven binnen de warehousing en logistieke sector.”
Meer informatie via www.dawsongroup.nl (Nederland) of www.dawsonrentals.be (België)
Dawsongroup is al bijna negentig jaar actief in de sector. Aanvankelijk met trucks en trailers. Later zijn daar mobiele TCS-units bijgekomen. Vanuit de groei wereldwijd werd in 1993 óók gekozen voor een eigen divisie in Ridderkerk en Hamme (België), waarvandaan de gehele Benelux wordt bediend. “Onze focus op koelen, vriezen en tempereren heeft door de jaren heen een evolutie doorgemaakt. Onze koel- en vriescellen, shockvriezers, trailers en tempereercellen zijn van de allerhoogste kwaliteit. Daarmee onderscheiden wij ons van andere aanbieders. Onze units voldoen aan alle IFS-certificeringen en keurmerken. Er zijn ook geen andere leveranciers te vinden die zulke hoogwaardige cellen kunnen bouwen als wij. Dat is ook de reden dat wij eveneens onze units leveren aan de farmaceutische industrie en highcare foodproducenten”, weet Heijnen.
“Dawsongroup was altijd een familiebedrijf, maar is anderhalf jaar geleden overgenomen door een Private Equity, waardoor er meer investeringen gedaan kunnen worden richting de toekomst. Een goed voorbeeld is het uitbreiden van onze dienstverlenging richting de Verenigde Staten, waar we inmiddels al enkele grote voedingsmiddelenfabrikanten als klant hebben, die premium koel- en vriesinstallaties wensten om te kunnen opschalen.”
Flexibele oplossingen
De oplossingen van Dawsongroup zijn ideaal voor voedingsmiddelenfabrikanten die (tijdelijk) willen opschalen en daarvoor extra koel- of vriesruimte nodig hebben. “Onze focus ligt op het bieden van flexibele oplossingen binnen de geconditioneerde supply-chain”, verduidelijkt Heijnen. In het verlengde van de koel- en vriescellen, shockvriezers en trailers lanceert Dawsongroup nu zogeheten Widespan-complexen. “Onze Widespan-complexen zijn losse units die we aan elkaar kunnen koppelen en die als één geheel op de vrije ruimte bij de fabriek neergezet kunnen worden. Omdat het om units gaat die weggetild kunnen worden, is een vergunning doorgaans ook niet nodig”, legt hij uit.
“Wij spelen als heuse vakspecialisten kort op de bal, en weten precies hoe een productieproces loopt - van uitsnijden tot invriezen, zowel voorverpakte producten als karkassen”, zegt Heijnen. “Het type unit adviseren we altijd aan de hand van de wensen van de klant.” Hij verduidelijkt: “Een Widespan is een opstelling van meerdere gekoppelde bewaarcellen. De Widespan kan wel weer in verbinding staan met een shockvriezer of de productieruimte van onze klant, bijvoorbeeld met een zijdeurtje, zodat je de productieflow volledig intact houdt. Dat biedt klanten veel perspectief, want zij hoeven niet direct te beslissen of zij een vaste vries- of koelcel bij hun pand willen realiseren. Ook zijn ze dan niet meer afhankelijk van een extern vrieshuis op soms wel anderhalf of twee uur rijden van de eigen productielocatie. Los van de handling, logistiek en bijbehorende kosten, heb je in Nederland en Vlaanderen ook nog eens te maken met het feit dat de capaciteit van veel vrieshuizen in Nederland en België nagenoeg vol zit en veel DC’s niet zijn ingericht op gekoelde of bevroren producten uit de bakkerij-, vlees- of visindustrie.”
Extra puzzelstukje
Vanuit de dagelijkse praktijk en de sinds 1993 opgebouwde expertise, weet Dawsongroup dat veel voedingsmiddelenfabrikanten in Nederland en Vlaanderen een grote mate van flexibiliteit wensen. Ook omdat het opschalen van de productie of het verhandelen van vers vlees (in eerste instantie) tijdelijk van aard kan zijn. “Als je een contract met een retailer sluit voor paar jaar productie, dan wil je geen gigantische investering hoeven te doen en dus flexibel kunnen op- en afschalen. Onze Widespan-units zijn op dat vlak ideaal, want je krijgt er ineens veel tijdelijke geconditioneerde opslag bij voor je grondstoffen en eindproducten. De units zijn modulair, dus je kunt alle kanten op. Voor het invriezen of koelen van tien, vijftig maar ook voor bijvoorbeeld 300 pallets”, vertelt Heijnen. “En als het tijdelijke contract vervolgens door een grote retailer of klant wordt omgezet in een permanente gunning, dan kan er alsnog worden gekozen voor de bouw van een vrieshal of koelcel aan de fabriek. Je kunt als producent dus mooi naar die grote investering toewerken in plaats van fors investeren vooraf, met alle onzekerheid van dien. Met onze modulaire Widespan-boxen bieden we wéér een extra puzzelstukje voor foodbedrijven die willen opschalen. Dawsongroup biedt daarnaast een machine learning tool op de koelinstallaties, met een nauwkeurige online mapping van de units, waardoor we in staat zijn om storingen te voorkomen, en daarmee een nog lagere downtime en dus hogere bedrijfszekerheid.”
“Wij willen dat onze klanten een optimale productie kunnen blijven draaien. De hoge kwaliteit van onze units geeft voor producenten de doorslag om voor ons te kiezen”, weet Heijnen. “In vrijwel alle gevallen willen producten kunnen doordraaien en volledig volgens de normen et cetera. Er zijn klanten die hebben gekozen voor een volledig food safe Widespan-complex, met de zwaarste shockvriezer waarmee in no-time tot 300 pallets verwerkt kunnen worden. Hier is een tempereerunit aan gekoppeld om vlees snel weer te ontdooien voor verdere verwerken. Op hoogkwalitatieve wijze en volgens de strenge eisen van de NVWA.”
Heijen zegt tot slot: “Wij zijn bij Dawsongroup in staat gebleken om een unit te ontwikkelen die gebruikt kan worden als shockvriezer én als tempereercel. Dus van +3 naar -20 graden, maar ook andersom. Die flexibiliteit wordt zeer op prijs gesteld bij producenten in de vleesverwerkende industrie, maar ook bedrijven binnen de warehousing en logistieke sector.”
Meer informatie via www.dawsongroup.nl (Nederland) of www.dawsonrentals.be (België)




