×

'Hygiëne op het hoogste niveau, met besparing van kosten, tijd en water'

Vrijdag 14 juni 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Havantec heeft door de jaren heen een sterke naam opgebouwd op het gebied van machines en oplossingen voor hygiëne, reiniging en voedselveiligheid. Al meer dan zes jaar biedt het Brabantse familiebedrijf reinigingsoplossingen van het merk Foamico. Nieuw is de easy-to-use Foamico NEXT schuim- en desinfectiesatelliet. “Dat is een ideale reinigingsunit voor bedrijven voor wie hygiëne op het allerhoogste niveau een harde eis is, maar die tegelijkertijd kosten, tijd en water willen besparen op hun reinigingswerkzaamheden”, vertelt Cas Voets, sales manager Hygiene bij Havantec.

De nieuwe schuim- en desinfectiesatelliet van Foamico past bij de vraag vanuit de voedingsmiddelensector naar meer gangbare hygiëne-oplossingen die duurzamer en door iedereen te hanteren zijn. Cas legt uit: “Wat deze satelliet uniek maakt, is dat het de enige op de markt is waarbij drie chemicaliën met slechts één uitlaat gebruikt kunnen worden. Dit komt door de NEXT technologie die ervoor zorgt dat er met één blok van drie injectoren gewerkt wordt. Bij andere reinigingssystemen komt het water niet altijd door het blok, waardoor de chemische reinigingsmiddelen gaan verharden en de leidingen vaak op termijn geblokkeerd worden. Bij ons systeem worden de leidingen nagespoeld met water en blijven dus vrij.”

Minder waterverbruik, kortere schoonmaaktijd
Volgens Cas past dit nieuwe systeem helemaal bij de ‘huidige transitie van duurzaamheid’. “Voor leveranciers is het essentieel om een systeem te hebben waarmee het energieverbruik omlaag kan, omdat je die energie ook nodig hebt voor je machines. Bovendien wordt water in de nabije toekomst een knelpunt. Ons systeem verbruikt tot 25% minder water. Onze schuim- en desinfectiesatelliet maakt verder een groot verschil doordat het een lagedruksysteem is. De unit werkt efficiënter, want je kunt een veel groter oppervlak reinigen en omdat het een lage drukreiniging betreft, kan het minder schade aanrichten. Dit verlengt dus ook de levensduur van machines, kitranden en wanden. Bij hoge druk heb je altijd kans op beschadigingen. Als iemand een vlekje ziet zitten, richt-ie er toch de spuit op. Besturingen en elektriciteitskasten sneuvelen op deze wijze regelmatig. Bijkomend nadeel is dat bij hoge druk vuildelen de lucht in worden gespoten”, weet Cas. “Met onze unit wordt de schoonmaaktijd tot 40 procent ingekort. Je kosten zijn hierdoor lager en je productietijd wordt verlengd.”

Bijkomend voordeel van de schuim- en desinfectie-unit van Foamico is dat deze ‘ready-to-use’ is. “Het systeem is volledig bedienbaar met één hendel, waarmee je de unit heel gemakkelijk op spoelen, schuimen, desinfecteren of zuurschuim voor ontkalken kunt zetten. Het systeem is volledig taalneutraal, op basis van symbolen en kleurcodes. Blauw staat voor schuim, wit voor reinigen et cetera. Zeker in de voedingsmiddelensector worden steeds vaker oplossingen gevraagd zonder electronische componenten, en die volledig taalneutraal zijn.”

Lees HIER de volledige reportage over Havantec in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish&Co.