Hoe een kaviaarproducent zijn bedrijf beheert dankzij ERP

Woensdag 24 september 2025
CSB-System om zijn inspanningen op het gebied van digitalisering een boost te geven. Handhaving van de hoogste kwaliteitsnormen en een optimale traceerbaarheid van processen zijn daarbij van cruciaal belang. Agroittica Lombarda heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en is continu op zoek naar verbetering van zijn processen. Dit verklaart het succes van het bedrijf op de internationale kaviaarmarkt.
Dit succesverhaal beschrijft hoe de introductie van CSB's ERP-systeem bij Agroittica Lombarda heeft geresulteerd in gestroomlijnde productie- en bedrijfsprocessen en bovendien heeft gezorgd voor een verbeterde transparantie, kwaliteitscontrole en traceerbaarheid.
Het in 1970 opgerichte Agroittica Lombarda begon met het gebruik van warmte-energie uit andere productieprocessen voor het verduurzamen van zijn aquacultuur, geheel in lijn met de principes van de circulaire economie. In het begin lag de focus op de aalproductie en experimenten met diverse andere vissoorten. Met de start van de steurkweek maakte het bedrijf echter wereldwijd naam als duurzame kaviaarproducent. Deze ontwikkeling werd aangedreven door het streven naar meer innovatie en integratie van de verschillende stadia van de visketen in de productieprocessen. “CSB komt van origine uit de levensmiddelenindustrie. Het bedrijf biedt tal van modules en heeft uitgebreide kennis in huis die binnen ons vakgebied ook van pas komt. We zien dit als een groot voordeel”, vertelt Carla Sora, bedrijfsleider bij Agroittica Lombarda SpA.
ERP-implementatie: de belangrijkste aspecten
Bij Agroittica Lombarda worden diverse essentiële processen beheerd met het ERP-systeem van CSB, waaronder inkoop (incl. orderregistratie en hoeveelheids- en kwaliteitscontroles), magazijnbeheer (met voorraadbeheer in realtime), verkoop (van orderaanname tot facturering) en productie (incl. slachting, verwerking, roken en verpakking). Ook is het systeem geïntegreerd in de prijsetiketteerlijnen en levert zo de vereiste gegevens voor de meertalige etikettering in overeenstemming met nationale en internationale richtlijnen.
Het verkoopbeheer wordt aangestuurd via Electronic Data Interchange. Dit heeft als voordeel dat er geen gegevensredundantie optreedt. Daarnaast kunnen met de software configureerbare statistieken worden opgesteld en gebruikersspecifieke dag- en weekrapportages voor het management worden gegenereerd. De verkoopcijfers uit het ERP-systeem spelen een doorslaggevende rol in de productieplanning en bij de verwerking van voorstellen voor nabestellingen. De informatie wordt vergeleken met historische gegevens en klantacties binnen de betreffende periode.
Gegarandeerde traceerbaarheid en kwaliteitscontrole
Agroittica Lombarda is een pionier op het gebied van technologieën voor strenge controlesystemen, zoals cleanrooms of steriele werkplekken voor de productie van kaviaar. Ook voert het bedrijf experimenten uit met nieuwe technieken voor een objectieve beoordeling van kaviaar. Alle traceerbaarheidsgegevens worden in het CSB-System ingevoerd en beheerd. Elke productiebatch kan zo eenduidig worden geïdentificeerd en in de gehele supplychain worden getraceerd. De batchtoewijzing blijft gehandhaafd, van grondstof tot eindproduct inclusief verpakking. Daarnaast kunnen in het CSB-System tijdens de hele productiecyclus kwaliteitscontroles worden uitgevoerd, zowel voor geleverde goederen als voor de productstroom binnen het bedrijf.
Klik HIER voor de volledige casestudy over CSB-System in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish&Co.
De gerenommeerde kaviaarproducent Agroittica Lombarda is een samenwerking aangegaan met ERP-leverancier
Dit succesverhaal beschrijft hoe de introductie van CSB's ERP-systeem bij Agroittica Lombarda heeft geresulteerd in gestroomlijnde productie- en bedrijfsprocessen en bovendien heeft gezorgd voor een verbeterde transparantie, kwaliteitscontrole en traceerbaarheid.
Het in 1970 opgerichte Agroittica Lombarda begon met het gebruik van warmte-energie uit andere productieprocessen voor het verduurzamen van zijn aquacultuur, geheel in lijn met de principes van de circulaire economie. In het begin lag de focus op de aalproductie en experimenten met diverse andere vissoorten. Met de start van de steurkweek maakte het bedrijf echter wereldwijd naam als duurzame kaviaarproducent. Deze ontwikkeling werd aangedreven door het streven naar meer innovatie en integratie van de verschillende stadia van de visketen in de productieprocessen. “CSB komt van origine uit de levensmiddelenindustrie. Het bedrijf biedt tal van modules en heeft uitgebreide kennis in huis die binnen ons vakgebied ook van pas komt. We zien dit als een groot voordeel”, vertelt Carla Sora, bedrijfsleider bij Agroittica Lombarda SpA.
ERP-implementatie: de belangrijkste aspecten
Bij Agroittica Lombarda worden diverse essentiële processen beheerd met het ERP-systeem van CSB, waaronder inkoop (incl. orderregistratie en hoeveelheids- en kwaliteitscontroles), magazijnbeheer (met voorraadbeheer in realtime), verkoop (van orderaanname tot facturering) en productie (incl. slachting, verwerking, roken en verpakking). Ook is het systeem geïntegreerd in de prijsetiketteerlijnen en levert zo de vereiste gegevens voor de meertalige etikettering in overeenstemming met nationale en internationale richtlijnen.
Het verkoopbeheer wordt aangestuurd via Electronic Data Interchange. Dit heeft als voordeel dat er geen gegevensredundantie optreedt. Daarnaast kunnen met de software configureerbare statistieken worden opgesteld en gebruikersspecifieke dag- en weekrapportages voor het management worden gegenereerd. De verkoopcijfers uit het ERP-systeem spelen een doorslaggevende rol in de productieplanning en bij de verwerking van voorstellen voor nabestellingen. De informatie wordt vergeleken met historische gegevens en klantacties binnen de betreffende periode.
Gegarandeerde traceerbaarheid en kwaliteitscontrole
Agroittica Lombarda is een pionier op het gebied van technologieën voor strenge controlesystemen, zoals cleanrooms of steriele werkplekken voor de productie van kaviaar. Ook voert het bedrijf experimenten uit met nieuwe technieken voor een objectieve beoordeling van kaviaar. Alle traceerbaarheidsgegevens worden in het CSB-System ingevoerd en beheerd. Elke productiebatch kan zo eenduidig worden geïdentificeerd en in de gehele supplychain worden getraceerd. De batchtoewijzing blijft gehandhaafd, van grondstof tot eindproduct inclusief verpakking. Daarnaast kunnen in het CSB-System tijdens de hele productiecyclus kwaliteitscontroles worden uitgevoerd, zowel voor geleverde goederen als voor de productstroom binnen het bedrijf.
Klik HIER voor de volledige casestudy over CSB-System in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish&Co.