×

ERP, ontwikkeld op basis van de dagelijkse praktijk

Maandag 14 november 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Kostenbewust, flexibel en efficiënt. Clæver Systems biedt ERP-oplossingen afgestemd op wat producenten in de voedingsmiddelenindustrie nodig hebben. “Wij geloven dat ERP een absolute meerwaarde moet zijn voor een vis- of vleesverwerker. Daarom ontwikkelen wij alles op basis van praktijk. Het wordt niet bedacht op een kantoor en dan aangeboden, maar elk pakket is praktijkgericht en gebaseerd op de input die wij van klanten krijgen”, vertelt directeur-oprichter Jan van Veen van Clæver Systems. Zo ook bij Het Urker Zalmhuys op Urk, dat de ERP-oplossingen van Clæver gebruikt om de dagelijkse visverwerking te optimaliseren.
 
Clæver Systems werd in 2005 opgericht door Jan van Veen en een compagnon. Vanuit thuisbasis Urk richtte Van Veen zich in eerste instantie op de visverwerkende industrie en sinds enkele jaren ook op de vlees- en AGF-verwerkende industrie. “De vishandel en -verwerking is een markt die nog vrij traditioneel van opzet is, met een nuchtere mentaliteit. Daarom heb ik ERP-oplossingen bedacht die inspelen op hoe visverwerkers opereren. Gewoon, door naast de klant te zitten en bespreken wat de klantbehoefte is. Zij kennen het proces van A tot Z. Hun input heeft een standaardproduct opgeleverd waarmee iedere voedingsmiddelenfabrikant uit de voeten kan. De best practices uit de sector voeren we vervolgens door in onze updates. Wij bouwen elke dag aan onze ERP-software en kijken wat er beter kan qua software, consultancy, interne processen et cetera. Continu verbeteren zit in ons DNA. Waar we kunnen, proberen we letterlijk FTE’s te besparen door automatisering. Op deze manier kunnen foodfabrikanten zo efficiënt mogelijk omgaan met hun menselijk kapitaal.”
 
Besparing van tijd en geld
Gert Jan van der Gugten, procesmanager bij Het Urker Zalmhuys, onderschrijft de woorden van Van Veen. “Clæver heeft in 2017 de eerste versie van het systeem bij ons geïnstalleerd en sindsdien continu verbeterd en doorontwikkeld. Zij hebben ook een consultant die twee dagen per week bij ons op locatie aanwezig is om alle processen te optimaliseren”, zegt Van der Gugten. “Ons ERP-systeem wordt heel divers ingezet, voor de verwerking van in- en verkooporders, productie- en transportplanning, voorraadbeheer, etc. Maar onze ERP-systeem is bijvoorbeeld ook gekoppeld aan ons (externe) boekhoudsysteem. In zekere zin draait onze volledige automatisering op Clæver-software.”

Klik HIER voor het volledige verhaal in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish & Co.