×

‘Taiwan biedt goede kansen voor Nederlandse vissector’

Maandag 16 januari 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De Taiwanese overheid geeft ruim 415 miljoen euro uit aan subsidies in de komende twee jaar, met als doel de verbetering van de bestaande koelketen in de landbouw, visserij en veeteelt. Deze forse investering is broodnodig: de agro-logistieke keten in Taiwan loopt erg achter en waardeverlies na oogst is een serieus probleem voor Taiwanese boeren en logistieke bedrijven. Een recente marktscan van de overheid laat zien dat er goede kansen liggen voor de Nederlandse koelketenindustrie.
 
Recent publiceerde het Netherlands Office in Taipei (NLOT) een marktscan, die laat zien dat er goede kansen liggen voor op het vlak van duurzame oplossingen voor geconditioneerde opslag, logistiek, verwerking en verpakking van vis, seafood, groente, fruit en bloemen. Samen met NLOT organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een handelsmissie van 27-31 maart, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Direct inschrijven of meer informatie verkrijgen kan via https://www.rvo.nl/evenementen/cold-chain-taiwan
 
Gezamenlijk optreden opent deuren
Uit de marktscan blijkt dat de meest kansrijke manier om de Taiwanese markt te betreden ligt in het opzetten van nauwe samenwerkingen (joint selling) met Taiwanese fabrikanten, leveranciers of adviesbureaus. “Taiwan is een zeer kansrijke markt en de lokale overheid heeft ambitieuze plannen aangekondigd om een volwaardige koelketen te ontwikkelen in de komende jaren. Om deze kansen maximaal te benutten, heb je als Nederlandse bedrijf een lokale partner nodig, die zorgdraagt voor lokale marktpresentie, zowel naar de particuliere als de publieke sector. De joint selling partner is de partij die lokaal marktcontacten onderhoudt, maar ook als representant kan optreden ingeval van aanbestedingen. Na jaren van voorbereiding is dit een uitgelezen moment  om met deze missie de spreekwoordelijke deuren te openen, die voor anderen gesloten blijven”, aldus Matthijs van der Hoorn van The Netherlands Office in Taipei (NLOT).
 
Aanbestedingen
In het publieke domein is de focus op een agro-logistiek park in aanbouw dichtbij Taoyuan International Airport. Met de bouw is nog niet begonnen, de voltooiing is naar verwachting volgend jaar. Het centrum vormt een cruciaal verbindende schakel in het netwerk van koelketens op het hele eiland, voor de behandeling van landbouw-, aquatische en bloemproducten. “De Nederlandse cold chain logistics-industrie kan waardevolle input geven voor het algemene ontwerp van het park, advies geven aan de exploitant en optreden als leverancier van technologieën en apparatuur. Dit alles komt terug in het missieprogramma en biedt onmiddellijke zakelijke mogelijkheden, onder meer in de vorm van aanbestedingen”, besluit Laisy Deng, Business Development Coordinator van RVO.