×

Pilot: duurzaam produceren van gefrituurde vis

Woensdag 17 januari 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Op donderdag 18 januari wordt de nieuwe frituurlijn bij VEG-i-TEC in Kortrijk geopend. Het duurzaam produceren van gefrituurde aardappelen, groenten, vlees of vis vereist aanzienlijke kennis, ontwikkeling en samenwerking met bedrijven en onderzoekers. Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie in Vlaanderen, heeft het voortouw genomen door samen met UGent een pilotfrituurlijn te ontwikkelen.

De totale investering bedraagt 693.100 euro. EFRO Vlaanderen draagt 277.240 euro bij, minister Brouns ondersteunt de pilootlijn met 138.620 euro, en de Provincie West-Vlaanderen levert een bijdrage van 35.000 euro. De rest van de financiering komt van Flanders’ FOOD, UGent, Belgapom, Vandemoortele en Het Huis van de Voeding. Deze aanzienlijke investeringen dienen de leidende positie van België op het gebied van aardappelverwerking te versterken en lokaal te verankeren. Daarnaast biedt deze inspanning ook diverse mogelijkheden om met andere gewassen dan aardappelen te werken. West-Vlaanderen, bekend als de bakermat van groenteverwerkers, verwelkomt ook deze sector om nieuwe productreeksen te ontwikkelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van frituur- en bakprocessen. De regionale focus op innovatie en diversificatie belooft een positieve impuls voor de gehele voedselverwerkingsindustrie.
 
Ook frituren van vlees én vis
De Belgian Fries Pilot vertegenwoordigt een flexibele pilootlijn die is ontworpen voor zowel het drogen als het frituren van aardappelen, groenten, vlees en vis. Deze nieuwe toevoeging aan de bestaande pilootlijnen, waaronder die voor het blancheren en invriezen, evenals de snij-, was- en verpakkingslijn, versterkt de veelzijdigheid van de faciliteit. Binnen de piloothal bevindt zich geavanceerde pilootapparatuur voor waterbehandeling, en er wordt geïnvesteerd in technologieën die het energiemanagement van verschillende processen meten. Deze state-of-the-art voorzieningen benadrukken het streven naar innovatie en efficiëntie in de productieprocessen van de Belgian Fries Pilot. Inge Arents van Flanders’ FOOD vertelt: “Flanders’ FOOD zorgt ervoor dat voor alle mogelijke processen in de voedingsindustrie pilootinstallaties beschikbaar komen zodat bedrijven gemakkelijker kunnen innoveren en stappen zetten richting nieuwe processen. De beschikbaarheid van deze frituur- en bakinstallaties zullen onze aardappel- en groenteverwerkers uitdagen om ook hun grenzen te verleggen. Voor bedrijven die toeleveren aan de sector biedt de infrastructuur mogelijkheden om hun innovaties op vlak van vetten en oliën te demonstreren aan vele verschillende kleine en grotere voedingsbedrijven."
 
Samenwerking
De Belgian Fries Pilot is een initiatief van Flanders’ FOOD met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO Vlaanderen), VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen), Provincie West-Vlaanderen, Huis van de Voeding, Belgapom, Vandemoortele, Universiteit Gent en Flanders’ FOOD.