×

De zoutwegen. Hoe vis de Europese cultuur veranderde

Maandag 20 februari 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Het nieuwste boek ‘De Zoutwegen. Hoe vis de Europese cultuur veranderde’, van auteur John Goodlad, verschijnt per 1 maart bij Noordboek. Het boek beschrijft het fascinerende verhaal van hoe de zoutvisindustrie de Europese cultuur vormde en beïnvloedde.
 
‘De zoutwegen’ gaat van de wilde wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en de afgelegen met ijs gevulde fjorden van West-Groenland tot Baskenland, van de visgronden van IJsland tot de joodse sjtetls van Polen en van de bergen van Faeröer tot de vlakke kustlijn van Nederland. Behalve in de economie is de visserij ook doorgedrongen in de cultuur van Europa en heeft zij kunstenaars, musici, filmmakers en schrijvers geïnspireerd. Hun werk is prachtig in dit boek verweven.
 
Heden en verleden
Auteur John Goodlad (als Shetlanders jarenlang werkzaam in de visindustrie) volgt niet alleen de geschiedenis, maar onderzoekt ook hoezeer verschillende culturen werden samengetrokken door de handel in zoute vis. Hij ontmoet ook degenen wier leven in de eenentwintigste eeuw om de visindustrie draait en behandelt de urgente thema’s van vandaag: duurzaamheid, klimaatverandering en voedselkeuzes. De zoutvisindustrie was meer dan tweehonderd jaar een belangrijke motor in de economie van de Shetlandeilanden, en de haring en de kabeljauw die hier vandaan kwamen waren basisvoedsel in heel Europa. ‘John Goodlads benadering van het verhaal van zoutvis en Shetland voelt aan als een masterclass in hoe je geschiedenis benaderbaar, toegankelijk, leesbaar en onderhoudend maakt’, schrijft Undiscovered Scotland.
 
‘De zoutwegen. Hoe vis de Europese cultuur veranderde’ (292 pagina’s) kost 26,50 euro en is vanaf 1 maart verkrijgbaar via noordboek.nl