×

Loryma introduceert plantbased tonijnalternatieven

Donderdag 24 augustus 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Ingrediëntenspecialist Loryma heeft verschillende toepassingen voor veganistische tonijn ontwikkeld die authentieke, vezelige sensorische eigenschappen en een delicate textuur bieden. Het visalternatief kan op dezelfde manier worden bereid als het origineel en belooft een identiek mondgevoel. “De sensorische eigenschappen van onze veganistische versie zijn net zo goed als het origineel”, belooft Norbert Klein, hoofd R&D bij Loryma.
 
Loryma biedt toepassingsmogelijkheden voor het maken van delicatessen en diepvriesproducten, maar ook voor een klassieke blikversie. Fabrikanten kunnen alle concepten individueel aanpassen en op smaak brengen. Om een ​​realistische textuur te verkrijgen, worden fijne Lory Tex® Snips en lange, vezelige Lory Tex® Fibers met elkaar gemengd en vervolgens gedehydrateerd met water. Dit mengsel kan verder worden verwerkt met kleur- en smaakstoffen om verschillende voedingsmiddelen te bereiden, zoals gehaktballen, delicatessensalades en toppings voor diepvriesproducten. Klein vertelt: “Wij bieden een duurzaam, authentiek alternatief met tarwe, dat we voornamelijk in Duitsland inkopen.”
 
Vegan tonijn in blik
Voor een authentieke eetervaring heeft Loryma ook een recept ontwikkeld voor visvrije tonijn in blik. Het concept combineert Lory® Tex Snips en Lory® Tex Fibers met het op tarweproteïne gebaseerde bindmiddel Lory® Bind en het gemodificeerde tarwezetmeel Lory® Starch Pearl. Het resultaat is een gebonden massa met losse textuur die vervolgens in olie wordt gedrenkt en in blikjes wordt verpakt. Het product wordt onder hoge druk in een autoclaaf verwarmd, net als bij conventionele tonijn. Dit proces zorgt voor een lange houdbaarheid, terwijl de hitte- en processtabiele ingrediënten optimale sensorische eigenschappen behouden.