×

Fomaco presenteert wasmachine voor injectoren 

Woensdag 29 mei 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Een hoge hygiënestandaard en voedselveiligheid zijn essentieel in de productie en verwerking van vlees, vis en seafood. Als specialistisch machinefabrikant van injectoren en pekelmachines voor deze foodsectoren, heeft Fomaco nu de Automatic Needle Cleaning Machine (ANC) gelanceerd. “De ANC is ontworpen om naalden en injectorencassettes automatisch te reinigen en desinfecteren”, vertelt Tom Baaijens van Baaijens Industrial Equipment, exclusief distributeur van Fomaco.
 
Fomaco is één van de marktleiders op het gebied van individuele pekelinjectors en volledige lijnen voor de aanvoer van grondstoffen, pekel- en marineerinjectie. De samenwerking tussen Baaijens en Fomaco dateert al van meer dan 35 jaar terug. "Onze nauwe samenwerking is gebaseerd op vriendschap, loyaliteit, vertrouwen, respect voor elkaars kennis en het besef dat kwaliteit het fundament is in de markt waarin wij opereren", stelt Bernhard Baaijens, oprichter van Baaijens Industrial Equipment, op de eigen website.
 
Simpel en effectief
‘Kwaliteit als fundament’ komt niet alleen terug in de injectoren en bijpassende machines, maar nu ook in de speciale wasmachine die Fomaco heeft ontwikkeld: simpel en effectief. “Het werkt ook heel gemakkelijk. Je haalt de cassettes uit de injectormachine en zet ze in rij in de slede. Als die gevuld is, duw je die weer naar binnen en de wasmachine doet vervolgens het werk”, verduidelijkt Tom Baaijens. De cassettes en naalden worden vastgezet in de slede en zodoende als één blok grondig gereinigd. Het unieke ‘two-way’ flushsysteem biedt bovendien de mogelijkheid om reinigingsmiddelen of vloeistoffen te verhitten tijdens het wasproces. De ANC heeft drie programma, afgestemd op de mate van vervuiling en de gewenste reiniging: snelprogramma (1), met desinfectie (2) of met hittedesinfectie (3). De wastijd per cassette, desinfectietemperatuur, zeephoeveelheid en de hoeveelheid desinfectiemiddel kan worden aangepast in het setup-menu en ook worden opgeslagen voor een volgend gebruik. De ANC is 2,1 meter lang (3,2 meter als de wasmachine is geopend), 1,2 meter breedte en 1,7 meter hoog. De ANC weegt 900 kilo.
 
Voldoet aan behoefte
Maar los van alle parameters en opties, voldoet de Automatic Needle Cleaning Machine vooral een behoefte bij producenten die veel pekelen en injecteren. “Het reinigen van injectoren vergt enorm veel tijd en er is altijd een kans op beschadigingen. Nog los van het feit dat veel producenten in de vis- en vleesindustrie ook niet de mankracht hebben om de naalden en injectorencassettes grondig schoon te maken. Zekere grotere producenten gebruiken niet zelden meerdere cassettes in één shift”, weet Baaijens. Hij besluit: “Fomaco ontwikkelt natuurlijk zelf injectors voor toepassingen in vis en vlees en weet dus ook wat er nodig is om deze naalden en cassettes goed te kunnen reinigen. Vanuit die expertise heeft Fomaco de Automatic Needle Cleaning Machine ontwikkeld. En bijkomende voordeel, deze machine is compact en neemt dus niet veel ruimte in beslag. Bovendien zet je deze reinigingsmachine aan na een shift. De dag erop, voor gebruik, haal je de cassettes er weer uit en zet je ze terug in de injectormachine.”