×

SIAL Paris viert 60 jaar innovatie, diversiteit en uitmuntendheid

Wednesday March 27, 2024
Back to overview
Share this article
De internationale voedingsmiddelenvakbeurs SIAL Paris viert van 19 t/m 23 oktober haar 60ste verjaardag. Dit topevenement voor de sector, aan de noordzijde van Parijs, biedt een unieke kans voor professionals uit de industrie om na te denken over zes decennia van baanbrekende innovaties en tegelijkertijd vooruit te kijken naar de toekomst van de voedingssector.
 
SIAL Paris 2024 ontvangt dit jaar ruim 7.500 exposanten uit meer dan 130 landen, waarbij naar verwachting maar liefst 75% van de bezoekers internationaal zullen zijn. De SIAL Paris is de grootste foodvakbeurs van het jaar, waar wereldwijde innovators, opinieleiders en decisionmakers samenkomen. Naar verwachting zullen ongeveer 180 Nederlandse bedrijven acte de présence geven op de SIAL, waarvan een deel ondergebracht is in het Holland Paviljoen (georganiseerd door Gielissen). In de komende weken wordt een speciaal programma onthuld, dat de SIAL-ervaring verder aanvult. Gedurende het vijfdaagse evenement zal de Franse hoofdstad bruisen van vitaliteit en gezelligheid, zowel op de beurs als in de stad zelf, met culinaire evenementen van allerlei soort.
 
Met een geschatte komst van 285.000 professionals, waaronder 8.000 grote inkopers met een gecombineerde koopkracht van 50 miljard euro, biedt de SIAL Paris ongeëvenaarde zichtbaarheid en zakelijke kansen op het wereldtoneel. Bovendien dient het evenement als uitgelezen mogelijkheid tot ‘culinaire diplomatie’, met meer dan 100 officiële delegaties.
     
Inspiratie uit het verleden
Onder het thema ‘Own the Change’ wil SIAL 2024 professionals uit de industrie stimuleren om voortdurende transformaties te omarmen en wereldwijde voedseluitdagingen aan te pakken. Deze collectieve beweging zal worden gevoed door de MVO-initiatieven van exposanten onder de aandacht te brengen en expertise onder de aandacht te brengen door middel van initiatieven zoals SIAL Insights, een tweejaarlijkse analyse van trends in de sector, alsook SIAL Innovation, dat een kijkje biedt in toekomstige ontwikkelingen. Verder is er nog SIAL Startup, dat in 2024 twee keer zoveel veelbelovende startups zal bevatten als tijdens de vorige editie, inclusief concepten die zich in een vroeg stadium bevinden.
 
Nieuwe indeling, nieuwe dynamiek
Eén van de belangrijkste hoogtepunten is een nieuwe indeling van de beurshallen. Om de bezoekerservaring te verbeteren, komt de SIAL tegemoet aan de wens van 80% van de bezoekers om het aanbod per producttype te presenteren, om zodoende een efficiëntere gang over de beurs te kunnen maken. De nieuwe plattegrond groepeert de exposanten dan ook per thema. Op het gebied van vertegenwoordigde landen, strijden Frankrijk en Italië om de eerste plaats, waarbij Italië momenteel aan de leiding is qua oppervlakte, met meer dan 16.000 m2. Ook Nederland is zoals gebruikelijk sterk vertegenwoordigd op de SIAL, met onder meer een collectief Holland Paviljoen. Verschillende landen uit Afrika zullen prominent aanwezig zijn, met speciale paviljoens in hal 5a.