×

Opening van de Oosterscheldekreeft, wordt ook in Zierikzee beleefd

Monday March 18, 2024
Back to overview
Share this article
 Zeeland is de enige provincie van Nederland waar Oosterscheldekreeft, met een eigen DNA-structuur, gevangen wordt. Al 23 jaar werd traditiegetrouw de eerste Oosterscheldekreeft in Zierikzee aan wal gebracht.
 
Ook dit jaar zal de eerste Oosterscheldekreeft gevangen in de Oosterschelde op donderdag 28 maart in Zierikzee aan land worden gebracht. Daarmee heeft Zierikzee naast de officiële opening van het kreeftenseizoen ook haar eigen feest. Zierikzee is daarnaast ook de bakermat van de Oosterscheldekreeft. Immers de meeste kreeftenvissers uit Zeeland zijn afkomstig van Schouwen-Duiveland. Dit komt vooral, omdat het voormalige eiland Schouwen-Duiveland ingeklemd is tussen de Oosterschelde en het Grevelingenmeer waar de meeste Oosterscheldekreeften vandaan komen.
 
Om circa 12.30 uur zal de eerste kreeftenfuik ter hoogte van de Val bij Zierikzee op de Oosterschelde worden gelicht door kreeftenvisser Lennard Timmer met zijn schip BRU1, waarmee het kreeftenseizoen officieel is geopend. De vissersboot “Lucky Lobster”, met aan boord de burgemeester van Schouwen-Duiveland Jack van der Hoek, de kersverse kreeftenkoningin Margot Dubelaar uit Kortgene, oud kreeftenvisser Sam Uil uit Burghsluis en de voorzitter van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee Olivier Verwest ligt eveneens bij de kreeftenboot van Lennard Timmer. Daar wordt de eerst gevangen Oosterscheldekreeft geschonken aan de burgemeester van Schouwen-Duiveland en de kreeftenkoningin om vervolgens naar Zierikzee te varen.
 
Kreefenprogramma
Het kreeftenprogramma in Zierikzee zal bij aankomst om ca 13.00 uur verder plaatsvinden. Het partyship de “Frisia”, die in het verleden altijd bij de kreeftenopening aanwezig was, is er dit jaar ook weer bij. Op initiatief van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee, zijn ruim 100 ouderen en hulpbehoevenden uit de verzorgingstehuizen  “De Wieken” en “Borrendamme” uit Zierikzee uitgenodigd om gratis mee te varen en om getuige te zijn van de vangst van de eerste Oosterscheldekreeft. Dankzij de hulp van de serviceclub “Ladies' Circle Schouwen Duiveland” is het vervoer voor hen naar de Frisia geregeld. Vanaf de Fisia heeft men een prachtig uitzicht op het binnenhalen van de eerste Oosterscheldekreeft. Ook krijgen de ouderen een lunch aangeboden. Het ensemble “Tyrconnell” onder leiding van Jan Schot zal aan boord voor muziek zorgen. Ook zullen enkele journalisten op uitnodiging van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee op de “Frisia” aanwezig zijn.
 
Kreeftenveiling voor het goede doel
Na aankomst van de schepen, zal burgemeester Jacques van der Hoek van de gemeente Schouwen-Duiveland vanaf 13.15 uur een kort welkomst woord houden voor alle aanwezigen. Vervolgens zal het kreeftenlied ten gehore worden gebracht door alle aanwezigen op de kade, onder leiding van Jan Schot met zijn ensemble “Tyrconnell”. De eerste Oosterscheldekreeft wordt door de kreeftenkoningin overhandigd aan de burgemeester van Schouwen-Duiveland. Burgemeester Van der Hoek geeft vervolgens de Oosterscheldekreeft door aan de voorzitter van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee, de heer Olivier Verwest.