×

'We zijn een duurzame partner voor de industrie geworden'

Maandag 23 oktober 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Met ruim dertig jaar ervaring binnen de vis- en voedselverwerkende industrie behoeft Mess-Nederland steeds minder introductie. Desalniettemin is het voor André Kraaij en Monique Boin, de gezichten achter Mess-Nederland, ook wel eens fijn om duidelijk te maken dat het bedrijf uit Harderwijk veel meer is dan enkel een agentuur van de merken Freund, Weber Skinner, Gaser, ABM en Henkovac. “Wij zijn de laatste jaren een duurzame partner voor de visindustrie geworden. Wij doen niet alleen machines, we zorgen ook voor service, onderhoud en reparaties”, vertelt André.
 
Zijn vader Ben Kraaij begon in 1992 met het bedrijf. Aanvankelijk met verpakkingsmachines. Al snel kwamen daar de slicers van Weber bij. “Later heeft de Weber Group ervoor gekozen om in de Benelux een 100% dochteronderneming te beginnen, maar mijn vader bedong dat hij de onthuidmachines van Weber Skinner exclusief mocht distribueren in Nederland”, legt André uit. Zodoende biedt Mess-Nederland onder meer de ASB 600 F visonthuidmachine Deze speciaal voor de visindustrie ontwikkelde onthuidmachine is zeer krachtig en flexibel. De compacte ASB 600 is verplaatsbaar via zwenk- en bokwielen.
 
Juiste (hand)gereedschap
Van het ontvetten van vlees, gevogelte en visproducten met weinig verlies tot het nauwkeurig snijden van flinterdunne plakjes zalm - met de optionele elektrisch of pneumatisch bediende trimmers bieden Freund-trimmers het juiste handgereedschap voor de uiteenlopende werkzaamheden in het bedrijf. Het modulaire design van de trimmers biedt de mogelijkheid om te kiezen uit vier verschillende soorten messen in vijf diameters (35, 52, 69, 90 en 128 millimeter) en talloze optionele voorzieningen, zoals een ergonomische duimsteun, een diepte-instelling, start-stophandvat en nog veel meer. De trimmers van Freund zijn compatible met concurrerende merk motoren. Monique: “Als wereldwijd fabrikant van slacht- en snijgereedschap, heeft Freund het tot haar kerntaak gemaakt om het vis- en vleesverwerkingsproces te ondersteunen die vriendelijk is voor mens én dier. Op verantwoorde wijze voor de maatschappij en winstgevend klanten.”
 
“Er zijn meer merken trimmers op de markt, die vooral op basis van prijsstelling (via internet en direct mailings) klanten proberen te overtuigen om ze te kopen”, weet André. “Maar wij verkopen niet alleen een product of merk. Wie bij ons koopt, weet dat er een duurzame partner achter ze staat, die service en onderhoud aanbieden, waardoor er sprake is van productiezekerheid. Wij denken graag mee. Dat gaat verder dan het leveren van spullen. Als ik ergens kom, loop ik altijd over de productievloer om te zien welke machines er staan en voorzie ik bedrijven graag van advies hoe zij hun productie kunnen optimaliseren. Dat staat los van onze machines en trimmers. Wij installeren alles zelf en leggen het persoonlijk uit. Dit brengt een stukje rust bij de medewerkers. Een week na onze installatie bellen we na om zeker te weten dat alles goed gaat. Onderhoud plannen we ook altijd ruim van tevoren in, zodat de kans dat er iets kapot gaat, wordt geminimaliseerd.”

Lees HIER de volledige bedrijfsreportage in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish & Co.