×

'De hoge mate van flexibiliteit spreekt klanten enorm aan'

Woensdag 18 oktober 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Visscher Seafood is hard aan het groeien. Na de recente overname van Norwegian Seafood heeft de zalmverwerker op Urk het pand onlangs verbouwd en de capaciteit verder uitgebreid om nog beter te kunnen voldoen aan de groeiende, wereldwijde vraag. Voor het verpakken van vaste porties zalmstukken – exact op gewicht – heeft Visscher Seafood een lineaire multiheadweger van Manter neergezet. Verderop in het vissersdorp, bij Seafood Connection, wordt naar volle tevredenheid de Pronova zakvulmachine gebruikt voor het semiautomatisch verpakken van luxere vis- en seafoodproducten. “De hoge mate van flexibiliteit en het gebruiksgemak van de machines spreken onze klanten enorm aan”, weet Jaap van der Sar van Sarco Packaging.
 
Sarco is exclusief leverancier van het Nederlandse machinemerk Manter, dat onder meer multiheadwegers ontwikkelt. De Manter M12 FR, de lineaire weger die bij Visscher Seafood staat opgesteld, wordt gebruikt voor het nauwkeurig tellen en wegen van zalmstukken. De optimale combinatie voor het gewenste gewicht wordt samengesteld uit de gevulde weegschalen, die een secuur en snel resultaat geven. “De afgelopen tien jaar hebben we een sterke groei doorgemaakt en de overstap gemaakt naar biologische zalm. Door de overname van Norwegian Seafood is onze omzet verdubbeld. We produceren nu op drie zalmlijnen, waarop we ruim zeventig vissen per minuut verwerken”, legt kwaliteitsmanager Richard Brouwer uit. “Het portioneer- en vacuümproces zijn uitgebreid en we hebben er een vrieslijn bijgekregen. Het product moet ook gewogen en verpakt gaan worden. De vraag neemt ook nog steeds toe. Overal ter wereld eet men zalm. In Afrika, Azië en Amerika. Zalm is een ideale vis. Je kunt er een voor- en hoofdgerecht van maken of juist sushi. En het oogt altijd luxe. Wij verwerken hier vooral Noorse zalm, maar we hebben ook zalm uit Schotland, de Faeröer Eilanden en IJsland in ons assortiment. Afhankelijk van wat de klant wenst.”
 
Duidelijke meerwaarde
Voor de nieuwe vrieslijn ging Visscher Seafood op zoek naar een multiheadweger voor het nauwkeurig afwegen van de porties alvorens deze naar de verpakkingsmachine worden geleid. “We zijn bij meerdere leveranciers gaan kijken en zagen de Manter op de stand van Sarco tijdens de Empack van vorig jaar. We zijn gaan testen met onze producten en raakten snel overtuigd van de meerwaarde die deze weger ons zou kunnen bieden”, verduidelijkt hoofd productie Pieter Korf van Visscher Seafood.
 
Van der Sar legt uit wat die toegevoegde waarde is. “Op basis van de wensen en eisen van Visscher Seafood hebben we bewust een lineaire weger geadviseerd, zodat het product minder lang onderweg is vanwege de geringe valhoogte, zoals bij een rondkopweger het geval is. Deze weger kon gemakkelijk inline geplaatst worden tussen de uitvoer van de spiraalvriezer en verpakkingsmachine. Bovendien moest de Manter geïntegreerd worden met bestaande apparatuur. Doordat er verschillende afvoersystemen mogelijk zijn, is de weger te combineren met alle verpakkingsmachines.”

Lees HIER de volledige subcover over Sarco Packaging in de laatste digitale uitgave van vaktijdschrift Fish&Co.